kynologische kennis

Omdat er ons inziens meer is dan "internet wijsheid" en fokken uit meer bestaat dan vermeerderen van een ras hebben we de cursussen KK1/BFH en VKK van de Raad van Beheer gevolgd. Zie hieronder de inhoud van deze cursussen.

BFH

BFH
De Basiscursus Fokken en Houden van honden biedt de basisinformatie voor iedereen die meer van honden wil weten. Als fokker bijvoorbeeld geeft deze cursus je de basiskennis om je hobby te kunnen beoefenen. Voor bestuurders geeft het je de kennis om de leden binnen een rasvereniging te begrijpen en eventueel van advies te voorzien. Deze cursus is daarnaast een goede basis voor vervolgopleidingen binnen de kynologie, zoals de opleiding tot keurmeester of instructeur. Voor de opleiding tot exterieurkeurmeester is deze opleiding zelfs verplicht.

Mod 1 - Erftelijkheidsleer (basis)
Mod 2 - Voortplanting
Mod 3 - Gezondheid rond het nest
Mod 4 - Wetten & regels
Mod 5 - Gedragsleer
Mod 6 - Voeding & verzorging

VKK

VKK
De cursus Voortgezette Kynologische Kennis (VKK) is bedoeld als vervolg op de Basiscursus Fokken en Houden van honden (BFH). Deze cursus biedt meer diepgang wat betreft je kennis van honden maar is ook de tweede (verplichte) stap in de opleiding naar exterieurkeurmeester.

Mod 7 - Anatomie & Bewegingsleer 
Mod 8 - Fysiologie
Mod 9 - Rassenherkenning & Terminologie
Mod 10 - Kennis van Showreglementen
Mod 11 - Embryologie & Histiologie
Mod 12 - Erfelijkheidsleer (gevorderd)

E&B

E&B
De cursus Exterieur & Bewegingsleer (E&B) is de laatste algemene opleiding voordat je je kunt gaan specialiseren als exterieurkeurmeester. In de cursus leer je alles over de anatomie en beweging van de hond. Je leert ook om deze te beoordelen.
In deze cursus leer je zowel vanuit de theorie als in praktijk om de anatomie en de beweging van een hond te beoordelen. In deze cursus je deze kennis. Uitgangspunt is niet een rashond maar een fictieve ‘standaardhond’. Je leert om een hond naar de maatstaven van deze standaardhond te beoordelen, zowel in stand als tijdens het gaan. Ook leer je om hiervan een verslag te schrijven.

Mod 13 - Bouw & Bewegingsleer
Mod 14 - Praktijk keuren
Mod 15 - Het Keurmeestersambt